Postat av under Sökmotoroptimering.

Google gick under slutet av februari 2015 ut med att de skulle börja värdera mobilvänliga hemsidor högre i sökresultaten. Nu är de inne på nästa stora puck, att få så många hemsidor som möjligt att använda SSL-certifikat.

SSL kännetecknas av HTTPS i hemsidans adress och ofta av ett grönt hänglås bredvid adressen i webbläsaren (se till exempel vid adressen för den här hemsidan).

Från och med i oktober i år kommer Google att markera hemsidor utan SSL i deras webbläsare Chrome med “Not secure”. I dagsläget kommer den markeringen endast upp om en hemsida saknar certifikat och har lösenords- eller kreditkortsfält. Men från och med oktober kommer senaste Chrome att visa det även när en besökare fyller i data på en hemsida. Detta täcker då inte bara känsliga fält som tidigare, utan även fält i kontaktformulär och sökrutor. Läs mer om det här.

Varning i senaste Chrome i Oktober om hemsidan inte har HTTPS

Varning i senaste Chrome i Oktober om hemsidan inte har HTTPS

För att slippa att det står “Not secure” så fort en besökare och kanske potentiell kund börjar fylla i fält på din hemsida, så är det läge att köpa och installera ett SSL-certifikat för din hemsida eller nätbutik. Förutom att det får bort varningen och att trafiken på sidan blir krypterad – så kan en del sidor bli en aning snabbare och kan premieras mer av Google i sökresultaten.

Genom flera webbhotell går det rätt enkelt att beställa och aktivera ett SSL-certifikat med några klick och det går ibland även att få det billigt eller gratis. Men i vissa fall kan det behövas ytterligare arbete med att vidarebefordra länkar från HTTP till HTTPS för att behålla så mycket SEO-kraft som möjligt, byta IP-adress för domännamnet, testa med verktyg så allt är korrekt installerat och liknande. Det är exempel på sådant jag hjälpt flera kunder med nyligen.

Kontakta mig om att skaffa HTTPS till din hemsida »

Postat av under Företagande, Inspiration, Lästips.

Det blir inte så ofta jag hinner skriva här i bloggen numera, men jag har en lista med inlägg och guider som kanske dyker upp här någon dag!

Idag tänkte jag prova något nytt, lite kortare tips om sådant som jag snappat upp under månaden som har gått. Förhoppningsvis fångar det även ditt intresse om du snubblat in här kanske genom någon Google-sökning relaterad till marknadsföring, design eller utveckling. Jag kallar formatet “Uppsnappat”.

1. Podcast: Breakit:s intervju från i somras med Stina Ehrensvärd som grundat Yubico

Av någon anledning har jag lyckats missa företaget Yubico helt och hållet trots att de ska ha 9/10 store tech-jättar som kunder. Yubico är grundat av svenskan Stina Ehrensvärd och producerar en hårdvarunyckel kallad Yubikey. Den låter dig logga in till populära tjänster som Dropbox, GitHub och Gmail genom att stoppa in nyckeln i din dator eller mobils USB-port (eller annan port nycklarna stöds för) och skicka ett krypterat engångslösenord till tjänsten.

Intressant att höra Stina:s resa, det verkar vara en lovande produkt och kul att höra om någon som producerar hårdvara när det mesta jag annars hör om är olika typer av digitala tjänster.

2. Hemsida: The Jerry Maguire Video store

Jag har inte sett Tom Cruise-filmen Jerry Maguire från 1996, men det har gänget Everything is Terrible! gjort. Tydligen har de fascinerats så pass mycket av filmen att de tagit emot donationer av folks gamla VHS-kopior av filmen och gjort udda konst av det hela. Det har byggts pyramider av VHS-fodralen, spelats in film med en robot konstruerad av dem och nyligen satte de upp en videobutik med inte helt oväntat – bara Jerry Maguire i utbudet.

.

3. Artikel: 7 Life Lessons from a Guy Who Can’t Move Anything but His Face

Jag kan ärligt talat få lite blandade intryck av artiklar av den här typen som ibland försöker motivera en i stil med “den här personen har ingenting/har råkat ut för världens olycka och du gnäller över ditt lilla triviala problem”. Det är inte alltid det sätter saker och ting i perspektiv utan det blir snarare “jag har fortfarande mitt problem och nu har jag även dåligt samvete för det”. Men den här artikeln är annorlunda då killen ger lite mer konkreta tips om hur man kan tackla olika utmaningar och tänka på dem på ett annat sätt för att komma fram till en lösning.

4. Podcast: The Tim Ferriss Show – Arnold Schwarzenegger part 2

Arnold var min favorit action-skådis när jag var liten, jag bliv inspirerad av hans karriär som bodybuilder när jag köttade som mest på gymmet för ett par år sedan och idag blir jag inspirerad av hans flera framgångar som entreprenör. Visste du till exempel att han var framgångsrik både som murare och fastighetsägare innan han slog igenom som skådis? Missa inte intervju 1 heller!

5. Bok: The Sell: The Secrets of Selling Anything to Anyone av Fredrik Eklund

The Sell: The Secrets of Selling Anything to Anyone av Fredik Eklund

Svensken Fredrik Eklund är USA:s mest framgångsrika fastighetsmäklarna i den högt konkurrensutsatta staden New York. Boken beskriver kort hans uppväxt i Sverige och hans resa till framgång på andra sidan atlanten. Men fokuset i boken är att göra alla till bättre säljare, oavsett om du är anställd, är egenföretagare eller om du inte ens arbetar alls inom sälj.

Boken är lättläst och inkluderande, den känns inte som några av den stundtals mastiga kurslitteratur jag plöjde igenom inför tentor när jag studerade marknadsföring. Men de grundprinciper Fredrik radar upp för tankarna ibland faktiskt lite till Cialdini:s 6 principer för påverkan i Påverkan – teori och praktik, en bok som jag läste när jag pluggade. Jag kan rekommendera både The Sell och Cialdini:s Påverkan oavsett vad du sysslar med, då det kan göra dig bättre på t.ex. löneförhandling, en dejt eller för att värja dig mot påstridiga säljare bättre.

Postat av under Projekt, WordPress.

ADE Installationer WordPress-hemsida

Nu har jag uppdaterat portfolion här med mitt senaste kundprojekt. Jag har hjälpt till med webbdesign och WordPress-utveckling för ADE Installationer åt Snoggy Ord & Kommunikation AB som även stått för sidans copy.

På sistone har jag främst arbetat i flera projekt som underleverantör åt byråer och då kan jag inte alltid fronta med det på min egen hemsida, men det här kan ni alltså se och läsa lite mer om här i portfolion.

Postat av under Företagande, WordPress.

DistansJobb.nu

På sistone har jag främst utvecklat WordPress-hemsidor åt webbyråer och åt direktkunder och utfört löpande underhåll & support i WordPress. Men ibland när extra tid och energi har funnits så har jag pysslat med ett eget sidoprojekt: DistansJobb.nu. Det är en hemsida utvecklad i WordPress där målet är att samla jobbannonser för jobb som kan skötas på distans/hemifrån likt en job board. Även att inspirera folk till att kanske gå över till att jobba mer eller helt på distans eller hemifrån och att få de som redan gör det att få en roligare och mer effektiv livsstil.

Som frilansande webbutvecklare arbetar jag själv mycket hemifrån och ute med datorn på caféer, hotell-lobbys och restauranger och jag har följt den växande trenden med så kallade digitala nomader och funderat lite själv i de banorna att prova delar av den livsstilen.

Digitala nomader är personer utan ett permanent kontor på en viss geografisk plats och ibland har de ofta inte heller någon fast bostadsadress, utan de reser runt i världen, bor på hotell, Airbnb eller tillfälligt hyrda lägenheter och jobbar från caféer, co-working spaces eller från där de bor för tillfället. Nomaderna arbetar ofta med sådant man klarar utan större problem med en bärbar dator och OK Internet-uppkoppling, så som webbutveckling, digital marknadsföring, försäljning och administration. Själv är jag inte så sugen nu på att lämna min lägenhet i Stockholm, men har tittat lite på att jobba medan jag är på resande fot i något land med lite mer sol så här års.

Utomlands, framför allt i USA är det än så länge vanligare än i Sverige att företag erbjuder anställda att sköta sin roll på distans eller “remote” vilket återspeglas på häftiga tjänster som NomadList, Remote OK (vilka är inspirationskällor) och Stack Overflow:s jobbannonser med en checkbox för remote jobs. Det är framför allt jobb inom försäljning, IT och administration som jag ser det dyker upp annonser för som distansjobb och jobb hemifrån i Sverige och jag tänkte att det skulle vara kul och användbart att samla dessa på en plats.

Jag tror också att fler Svenska företag och anställda skulle kunna dra ömsesidig nytta av att ha jobb på distans då det kan göra det lättare för företag att få tillgång till kompetens från annan ort eller andra länder, anställda behöver inte lägga lika mycket tid och energi på pendlande och det ger de anställda möjligheten att välja mer att arbeta i en miljö som bäst passar dem. Ett öppet kontorslandskap med massa hurtiga säljare runt omkring sig klockan nio på morgonen efter en lång resa kommunalt i snökaos kanske inte är det bästa alla gånger för en utvecklare som behöver sitta i djup koncentration och lösa en kritisk bugg.

Tjänster som Arbetsförmedlingen kräver rätt mycket sållade bland annonser om du är ute efter något specifikt och det är inte alla jobbsidor som är smart sökbara eller taggade för filtrering efter jobb på distans. Så varför inte försöka skapa en tjänst som jobbsökande i förlängningen ska kunna följa via sociala medier eller prenumerera genom RSS eller e-post som visar de senaste jobben som går att sköta hemifrån eller på distans i ett annat land?

Just nu så är källorna för jobbannonserna på DistansJobb.nu begränsade och det är rätt mycket manuellt arbete, men beroende på hur mycket jag hinner och hur sidan växer med tiden så ska jag försöka göra sidan mer automatiserad och att rekryterare själva kan lägga upp annonser på sidan. Besökarantalet är inte så stort just nu men av de som trillar in så kan jag se att de snittar på rätt långa besökstider (i snitt 5 min/besökare senaste månaden) och jag kan se att många besökare klickar runt mellan flera olika annonser och att en del återvänder till sidan så det ger en antydan om att den är användbar för dessa jobbsökande vilket är kul!

Jag har en lång lista med förbättringar och produktutveckling för sidan, men just nu är fokuset på att fortsätta lägga upp annonser och arbeta med inspirerande blogginlägg och liknande för att driva trafik.

Ta gärna en titt på DistansJobb.nu och skriv en kommentar här om vad du tycker, du kanske till och med hittar ett jobb att söka eller blir inspirerad till att sadla om till jobb på distans!

Postat av under Lästips, WordPress.

På min kampanjsida WordPressUtvecklare.nu så har jag skrivit en guide hur du rensar upp din WordPress-hemsida från spam när det är i en större mängd än vad du har tid att sitta och radera manuellt. Som i mitt exempel där jag rensar upp en blogg med nästan 100K spamkommentarer.

Till inlägget “WordPress tips & tricks: Radera spamkommentarer i bulk” >>