Postat av under Företagande, Sidnyheter.

Nummer två”2” av Brian

Den 12:e augusti så var det två år sedan jag fick mitt företag Thomas Design registrerat och jag har nu arbetat som frilansande webbutvecklare/digital designer i två år. Ibland kan det vara bra att reflektera lite och trots att det inte alltid har varit så lätt och jag som många andra egenföretagare har stött på lite olika motgångar så har det ändå rört sig framåt och jag har lärt mig massor om utveckling, företagande och mig själv sen år 1.

Sen förra årsfirandet har jag:

  • Börjat använda Wrike för planering: Tidigare använde jag Evernote för det mesta, men sedan några månader bakåt så har jag gått över till Wrike för planering av projekt och för att skriva ner idéer, men jag använder fortfarande även Evernote som mer generell to-do-list och mötesanteckningar. Wrike är väldigt smidigt då jag kan planera upp till exempel en hel hemsida med separata tasks för varje del av den och allt är sökbart.
  • Börjat använda Billogram för fakturering: När jag började fakturera så satt jag ihop klumpiga mallar själv i InDesign och skickade iväg och om det blev något problem med en faktura eller om den blev försenad så behövde jag skicka en påminnelse manuellt på mailen. Billogram sparar en hel del tid då jag ibland har skapat och skickat en faktura på en bra bit under en minut och påminnelser sker automatiskt.
  • Deklarerat för företag första gången: Det var inte så svårt att leta reda på alla kvitton och transaktioner, men jag kände att bokföring inte var min starkaste sida vilket jag även upptäckte när jag läste en kurs i Företagsekonomi på Universitetet. Så jag tog hjälp av redovisningskonsulterna Klostermark vilka var mycket hjälpsamma. Jag ska försöka bli bättre med bokföringen och tvinga mig själv att skaffa Visma och föra in allt där så snart det skett, men det är ju mycket annat som behövs göras som enskild företagare!
  • Lärt mig en del nytt: Sedan år ett så har jag bland annat utvecklat för e-butiks pluggen WooCommerce för WordPress, använt ramverket Zurb Foundation med CSS preprocessorn SASS och tittat en del på minifiering av kod med bland annat Grunt och hur man kan snabba upp WordPress-hemsidor och andra typer av sidor med olika typer av optimering- vilket jag har ett blogginlägg på gång om inom kort.

Vad jag har arbetat med:

Kunder har inkluderat olika byråer och företag inom bygg/VVS, media, utbildning, medicin och det har även blivit en hemsida för ett bröllop! Jag tycker det är kul att få arbeta med kunder inom så olika branscher och med olika målgrupper, men där många uppdragsgivare ändå har flera liknande mål.

Exempel på vad jag gjort:

Några planer för år tre

Generellt för år tre så ska jag försöka göra aspekter av min administration, försäljning och marknadsföring mer automatiserad och effektiv och försöka tänka på lärdomar av projekt som blev av eller inte för att jag ska trivas ännu mer i rollen som frilansare.

Jag har även tänkt utöka mina kunskaper då det har varit en del uppdrag jag inte kunnat ta då jag inte passat till 100% för att jag saknat en eller flera kompetenser och sådana skulle ju vara kul att ha möjligheten att ta i framtiden. Exempel på dessa är Angular och Node.js som verkar väldigt användbara och eftertraktade på marknaden för utvecklare. Jag ska fundera ut något kul sidoprojekt som jag kan sätta upp för att lära mig nya verktyg i praktiken, något som läser in data från ett API och visar det i realtid i en snygg vy skulle ju vara en början!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.