Postat av under Företagande, WordPress.

DistansJobb.nu

På sistone har jag främst utvecklat WordPress-hemsidor åt webbyråer och åt direktkunder och utfört löpande underhåll & support i WordPress. Men ibland när extra tid och energi har funnits så har jag pysslat med ett eget sidoprojekt: DistansJobb.nu. Det är en hemsida utvecklad i WordPress där målet är att samla jobbannonser för jobb som kan skötas på distans/hemifrån likt en job board. Även att inspirera folk till att kanske gå över till att jobba mer eller helt på distans eller hemifrån och att få de som redan gör det att få en roligare och mer effektiv livsstil.

Som frilansande webbutvecklare arbetar jag själv mycket hemifrån och ute med datorn på caféer, hotell-lobbys och restauranger och jag har följt den växande trenden med så kallade digitala nomader och funderat lite själv i de banorna att prova delar av den livsstilen.

Digitala nomader är personer utan ett permanent kontor på en viss geografisk plats och ibland har de ofta inte heller någon fast bostadsadress, utan de reser runt i världen, bor på hotell, Airbnb eller tillfälligt hyrda lägenheter och jobbar från caféer, co-working spaces eller från där de bor för tillfället. Nomaderna arbetar ofta med sådant man klarar utan större problem med en bärbar dator och OK Internet-uppkoppling, så som webbutveckling, digital marknadsföring, försäljning och administration. Själv är jag inte så sugen nu på att lämna min lägenhet i Stockholm, men har tittat lite på att jobba medan jag är på resande fot i något land med lite mer sol så här års.

Utomlands, framför allt i USA är det än så länge vanligare än i Sverige att företag erbjuder anställda att sköta sin roll på distans eller ”remote” vilket återspeglas på häftiga tjänster som NomadList, Remote OK (vilka är inspirationskällor) och Stack Overflow:s jobbannonser med en checkbox för remote jobs. Det är framför allt jobb inom försäljning, IT och administration som jag ser det dyker upp annonser för som distansjobb och jobb hemifrån i Sverige och jag tänkte att det skulle vara kul och användbart att samla dessa på en plats.

Jag tror också att fler Svenska företag och anställda skulle kunna dra ömsesidig nytta av att ha jobb på distans då det kan göra det lättare för företag att få tillgång till kompetens från annan ort eller andra länder, anställda behöver inte lägga lika mycket tid och energi på pendlande och det ger de anställda möjligheten att välja mer att arbeta i en miljö som bäst passar dem. Ett öppet kontorslandskap med massa hurtiga säljare runt omkring sig klockan nio på morgonen efter en lång resa kommunalt i snökaos kanske inte är det bästa alla gånger för en utvecklare som behöver sitta i djup koncentration och lösa en kritisk bugg.

Tjänster som Arbetsförmedlingen kräver rätt mycket sållade bland annonser om du är ute efter något specifikt och det är inte alla jobbsidor som är smart sökbara eller taggade för filtrering efter jobb på distans. Så varför inte försöka skapa en tjänst som jobbsökande i förlängningen ska kunna följa via sociala medier eller prenumerera genom RSS eller e-post som visar de senaste jobben som går att sköta hemifrån eller på distans i ett annat land?

Just nu så är källorna för jobbannonserna på DistansJobb.nu begränsade och det är rätt mycket manuellt arbete, men beroende på hur mycket jag hinner och hur sidan växer med tiden så ska jag försöka göra sidan mer automatiserad och att rekryterare själva kan lägga upp annonser på sidan. Besökarantalet är inte så stort just nu men av de som trillar in så kan jag se att de snittar på rätt långa besökstider (i snitt 5 min/besökare senaste månaden) och jag kan se att många besökare klickar runt mellan flera olika annonser och att en del återvänder till sidan så det ger en antydan om att den är användbar för dessa jobbsökande vilket är kul!

Jag har en lång lista med förbättringar och produktutveckling för sidan, men just nu är fokuset på att fortsätta lägga upp annonser och arbeta med inspirerande blogginlägg och liknande för att driva trafik.

Ta gärna en titt på DistansJobb.nu och skriv en kommentar här om vad du tycker, du kanske till och med hittar ett jobb att söka eller blir inspirerad till att sadla om till jobb på distans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.