Postat av under Marknadsföring på Internet, Sökmotoroptimering.

Jag håller just nu på med ett projekt med en sida som 4G Mobilt bredband som jag försöker få upp i toppen i Google-resultaten genom SEO-arbete. Jag tänkte att det säkert kan intressera nybörjare inom sökmotoroptimering och även rutinerade veteraner för inspiration- att se hur jag gör en konkurrentanalys på första sidan i sökresultaten.

Bakgrund

Min sida har domännamnet 4Gmobiltbredband.eu och är främst optimerad för söktermer kretsande kring det domännamnet. Sidan erbjuder information om olika abonnemang för 4G och jag tjänar pengar på sidan genom reklambanners och med affiliatelänkar i form av prisjämförelser som ska locka till köp. Förutom innehåll om just olika 4G-abonnemang ska sidan också innehålla information om 4G-routrar och andra tillbehör. Sidan är kopplad till en blogg om 4G som tyvärr ligger på en subdomän. Jag borde egentligen ha lagt bloggen som en undermapp till sidan i stil med 4Gmobiltbredband.eu/blogg/ istället för blogg.4Gmobiltbredband.eu. Detta för att många påstår att en subdomän hanteras som en separat sida av Google och att det då blir mindre kraft för min huvudsida än om jag hade lagt bloggen som en undermapp. Däremot så påstår vissa att subdomänen ändå kan få fördelaktig länkjuice av huvuddomänen, men det kan vara värt att tänka på om man bygger upp en blogg för att fånga trafik till en e-butik eller annan typ av tjänst på nätet. I bloggen skriver jag om den senaste utvecklingen inom 4G och ger bra relevanta länkar till huvudsidan så den är ändå av värde.

Analys av nischen 4G mobilt bredband

Mobilt bredband med 4G är fortfarande något som inte riktigt fått spridning i Sverige av privatpersoner – eller känner du någon som sitter och surfar på ett café med upp till 80 Mbit/s just nu? 4G har precis börjat utvecklas i kraftig fart nu efter en auktion av olika 4G-frekvenser nyligen. Min syn på 4G är att just nu är det inte fullt utspritt i Sverige än förutom i storstäderna, men att det kommer att expanderas lavinartat närmsta tiden- särskilt då Tre nyligen gett sig in 4G-leken. Privatpersoner tror jag nog ser 4G som om inte något främmande, som något som är häftigt och jättesnabbt- men inte så nödvändigt än. Jag tror inte riktigt att de som sitter med en 3G-sticka har ett extremt behov av att skaffa 4G istället nu så länge de inte har ett dåligt abonnemang och kan välja att uppgradera till 4G. Med andra ord så är 4G kanske inte den hetaste nischen för sökmotoroptimering just nu, men jag har stark framtidstro på det att folk kommer att vilja läsa mer om det och kanske köpa det ni större utsträckning nu närmsta månaderna.

Konkurrentanalys i SEO, förstasidan för "4G mobilt bredband"

Konkurrentanalys i SEO, förstasidan för "4G mobilt bredband"

Analys av förstasidan på Google

Här ovan ser du en screenshot på hur sökningen för ”4g mobilt bredband” såg ut för mig den 8:e Mars på Svenska Google. En analys av hur både sidorna ser ut, hur svåra de är att klättra om och deras länkkraft kan vara intressant att veta om man har intresse av att gå om dem eller lära sig något av dem.

 1. Undersida på Telia nyheter: Den här undersidan är sprillans ny och låg inte etta för några dagar sedan av naturliga skäl då den är skapad 7:e Mars. Då det bara är en undersida för en tag så borde den inte vara så extremt svår att gå om, särskilt då sidan nyheter.telia.se inte verkar vara så gammal och ha så extremt mycket material om 4G än.
 2. Mobiltbredband.net: Det här är en gammal sida som inte verkar ha uppdaterats sen 2010 och behandlar väldigt lite om just 4G, men mycket om 3G och är starkt optimerad på ”mobilt bredband”. Vid en analys av dess inlänkar visade det sig att sidan har tusentals inlänkar med ankartexter som ”mobilt bredband”. Problemet är att majoriteten av dessa är på Engelska sidor och bloggar som är till synes helt irrelevanta för den här sidans innehåll. Det börjar lukta lite spam för termen ”mobilt bredband” och det är förvånande att den håller sig i toppen så bra. Däremot är sidan inte optimerad för 4G så därför borde den gå att peta ner med lite tålamod.
 3. Undersida för mobiltbredband.net: Nyhetsartikel på sidan, ligger nog så högt för att den har en PageRank på 3 och därmed säkert en del bra länkjuice till sig.
 4. Också undersida mobiltbredband.net: Här är det konstigt, för Google visar ogärna flera resultat från samma domän då de sägs ha algoritmer för variation i sökresultaten. Det blir intressant att se om några av dessa kommer försvinna med tiden eller inte. Även denna nyhetsartikel har en PageRank på 3.
 5. mobiltbredband4g.se: Här har vi första exemplet på en sida som faktiskt är optimerad för 4G mobilt bredband. Men den här bloggen har inte uppdaterats på 11 månader och ser definitivt ut att vara ihopslängd på någon timme för att få klick på annonser. Den erbjuder inget direkt mervärde för besökaren och det är fattigt med undersidor och innehåll. I en länkanalys av denna sida så har den väldigt få inlänkar och dessa verkar vara från ett slags länkschema med andra nästan identiska sidor som skaparen satt upp. Skaparen har  minst 13 st domännamn innehållande ordet ”4G” som pekar till varandra. Detta verkar ändå vara något som skickat upp denna sida högt i resultaten och några av de andra sidorna åtminstone till topp 30.
 6. 4gmobiltbredband.se: Ännu ett exempel på en snabbt ihopsatt blogg med massvis av taggar och få inlägg i syfte att få lite klick på annonser. Den här borde inte vara några problem alls att gå om inom kort när jag etablerat min egna blogg lite mer.
 7. Tele2-sida om Mobilt bredband 4G: Här kommer en väldigt relevant sida i sökresultaten, en undersida hos Tele2 för ett 4G-abonnemang. Det är lite konstigt att den här ligger under de mindre relevanta bloggarna om 4G, men det kan säkert förändras närmsta tiden. Den här borde inte vara svår att gå om nu med tanke på att de trista bloggarna redan gjort det.
 8. Min blogg om 4G mobilt bredband: Här kommer min blogg in på en åttonde plats vilket är helt ok med tanke på att den fortfarande är ny och bara har 9 inlägg. Skillnaden från mig och konkurrenterna är att jag uppdaterar den här bloggen flera gånger i veckan och satsar på relevanta inlänkar i Svenska bloggar, forum och genom att pinga till pressreleaser och artiklar med stöd för Twingly.
 9. Subdomän för min Facebook-sida för 4G mobilt bredband: Jag gjorde en subdomän för Facebook-sidan besökare kan välja att gilla för att följa uppdateringarna för sidan och bloggen. Tyvärr gjorde jag tabben att inte välja ”disallow\” i robots.txt så den här poppade faktiskt upp här nu nyligen och flyttade ner min huvuddomän till andra sidan (nuvarande plats 13) vilket inte var så kul. Jag har nu valt att ta bort facebook-subdomänen för Google-indexering och hoppas att den försvinner ur resultaten till fördel för min huvudsida.
 10. Undersida om 4G på tradlost-bredband.se: Här är en undersida som faktiskt ger lite relevant information om vad 4G är för något och det är rätt bra skrivet. Men detta är något jag lätt kan kontra med genom att själv skriva lite undersidor om 4G och dess fördelar vilket jag redan har lite om sen tidigare.

 

Jag tror jag kommer återkomma om ett litet tag med uppföljning om hur det har gått. Är det någon som har lite tips eller till och med har en sida inom bredband eller mobiltelefoni och är intresserad av ett samarbete/länkbyte -skriv gärna i kommentarerna eller kontakta mig!

4 Kommentarer till “Konkurrentanalys i SEO: 4G Mobilt bredband”

 1. Nabil

  Haha, skönt att du inte är den enda som konkurrerar för fraser relaterade till 4G. Min kollega kör nämligen på liknande sökord. Kör hårt! 🙂

  Svara
  • Thomas Dahlquist

   Testet går just nu inte som jag hade tänkt mig då Google verkar ha bestraffat både huvudsidan och dess blogg genom att skicka ner den ca 30 placeringar i sökresultaten. En hel drös av mina affiliate-sidor verkar ha råkat ut för det som Google kallar för ”thin affiliate site”, det vill säga affiliate-sidor som inte tillför besökaren något unikt värde. Flera av mina andra sidor är tyvärr rätt tunna på innehåll men flera av de som åkte bak upp till 50 positioner på Google under en natt har faktiskt en hel del bra material så det var väldigt konstigt.

   Jag har börjat gå till roten till problemet och genomför lite ”rehab” på flera av mina sidor och snyggar till dem. Sen är planen att bygga mer kvalitativt innehåll till de viktigaste sidorna så Google fattar att de inte är skräp.
   Så det lär komma en artikel om det när jag väl klättrar upp igen med några av sidorna!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.