Bild baserad på fotot ”Engagement Ring Luxury Tax Monopoloy” av Philip Taylor, CC BY 2.0
När jag utvecklar hemsidor i WordPress så blir ofta en tidig frågeställning om kunden vill använda sig av ett köpt WordPress-tema (även känt som ett Premium theme) som grund eller ett unikt, egenutvecklat. Köpta teman kostar ofta bara några hundralappar och kan i bästa fall spara en del tid då man får en färdig, testad design direkt utan något skissande. Förutom designen finns det teman med flera smidiga funktioner och plugins förberedda som enkelt låter dig bygga en egen sida för till exempel hotellbokning, jobbannonser eller en modebutik. Men det kan ibland ändå innebära att jag som utvecklare behöver lägga en del tid på anpassning och att avaktivera delar av temat så att inte sidan blir långsam.
En del webbutvecklare eller webbyråer använder tyvärr köpta teman eller gratisteman utan att det framgår tydligt för kunden, men jag tror på transparens med köpta WordPress-teman i kundprojekt. Köpta teman och egenutvecklade har båda har sina för- och nackdelar, men idag tar vi en titt på några tips och frågeställningar för att välja rätt betal-tema för WordPress.
1. Använd en seriös leverantör
Det finns en hel uppsjö med hemsidor som säljer så kallade ”Premium themes” för WordPress och idag finns det till och med företag med flera anställda som arbetar heltid med att vidareutveckla och ge support för köpta teman och plugins för WordPress. Som med mycket annat på nätet så kan en del sidor som dyker upp genom Google-sökningar se seriösa ut, men alla teman som dyker upp i toppen är nödvändigtvis inte de mest användarvänliga, säkra, väldokumenterade och uppdaterade teman som finns. De större arkiven som låter privatpersoner och företag lägga upp teman för försäljning ställer en del krav på kvalitet och säkerhet för att ett tema ska få vara med och de företag jag listar nedan har tusentals nöjda kunder.
Några seriösa sidor som jag har använt tidigare för köpta WordPress-teman med framgång är:
- Themeforest: Har mängder av teman för WordPress och WooCommerce
- Kreisi: Har bland annat temat Enfold
- Theme Fusion: Kända för temat Avada som är en av de mest sålda på Themeforest
Andra som jag inte använt själv än men som jag hört mycket gott om är:
- Studiopress: Kända för The Genesis Framework
- WooThemes: Av skaparna av WooCommerce
2. Jämför betyg och antal köp
Detta kan ses som en självklarhet, men ett stort antal köp kombinerat med ett högre betyg antyder om att många användare har köpt temat och är nöjda med det. En större användarbas ökar även chanserna för att du kan hitta svar även från andra användare i temats supportdel eller på andra forum eller bloggar runt omkring på nätet om det skulle dyka upp problem. Ofta kan det vara värt att lägga lite extra pengar på ett bra tema där du slipper lägga tid på plötsliga begränsningar eller buggar längre fram.
De mer populära teman jag själv har köpt har uppdaterats mer kontinuerligt för bättre optimeringar, nya funktioner och säkerhetsfixar än de mer obskyra teman jag använt. Det är ju inte så konstigt då det finns fler användare som motiverar uppdateringar och tema-skaparna vill ju att nöjda användare ska köpa fler licenser eller köpa av deras andra produkter och tjänster.
3. Är temat användarvänligt, flexibelt? Går det att enkelt anpassa och återanvända i framtiden?
Något jag brukar titta efter direkt när jag väljer ett tema att köpa är om det finns inbyggt stöd för så kallade child themes och inställningar för custom CSS. Det förstnämnda gör det enkelt för mig som utvecklare att utgå från temats design för att lägga till några ändringar och egna block med design vid behov och det sistnämnda är mer för enklare småfixar direkt i WordPress admin utan behov av FTP-uppladdning.
För mig som WordPress-utvecklare är inte designen huggen i sten ändå men det sparar lite tid om det går enkelt att ändra redan från start. Många teman har även med en speciell del i admin som låter användare ändra typsnitt, färger och storlekar utan att behöva kunna någon kod – detta är också något som brukar uppskattas av kunder som vill testa lite andra mindre ändringar av designen längre fram.
En del teman innehåller flera olika layouter och kan anpassas olika vare sig du vill ha en snygg blogg, företagssida eller butik. Om du har till exempel ett start up-företag och kanske först bara vill börja med en enkel landningssida, för att sedan utöka med en bloggdel och egen butik i WooCommerce så är detta kanon! Men annars kan det lätt bli plottrigt och ta med väldigt mycket extra kod i form av stilmallar och script som tynger ner sidan och gör den även svårare att administrera då det finns fler val att hålla reda på. Vid det sistnämnda exemplet kan det då vara bättre att välja ett tema som fokuserar på just det du behöver och som har ett mindre ”jack of all trades”-tänk.
4. Har temat support? Finns det några vanliga problem för temat?
En fördel med de mest populära premium teman är att de har rätt snabb support, både där du kan ställa frågor före ditt köp och där du kan få svar om något krånglar efter ditt köp. Förutom att de kan ha support på deras sida i till exempel Themeforest så kan en del även ha egna support-forum eller gå så långt som att erbjuda betald support av en tekniker för att hjälpa till om du skulle få riktigt frustrerande problem.
Supportdelen för temat kan vara bra att skumma igenom för att se om det finns några vanliga problem för temat. Detta är särskilt bra om du har någon speciell funktion du har tänkt för sidan som det inte är solklart om den kommer fungera tillsammans med temat baserat på dess beskrivning, så som översättning med WPML eller om det är ett speciellt plugin du har tänkt använda.
5. Testa temats demo
Här menar jag inte enbart att klicka runt lite i demon för temat och se så att allt ser OK ut, utan även om du har möjlighet: att testa den i olika webbläsare och upplösningar och i mobilen. Jag har använt flera snygga Premium-teman där det sen visat sig att utvecklarna har gjort några små missar och glömt mobilanpassa delar av designen och en del teman som verkar lovande kan till och med ge felmeddelanden i din webbläsares konsol om du tar en titt på demon.
Testa hastigheten
Om du surfat runt bland en del teman så har du nog snart sett att de likt många moderna sidor följer trenderna med stora ytor och bilder, animationer och mycket scroll. Det kan se häftigt ut men i många teman så resulterar det i att det är mycket innehåll som behöver laddas och många olika script som behöver hämtas, vilket kan göra att sidan lätt blir långsam att ladda och/eller upplevs som hackig i mobiltelefoner eller enheter med lite lägre prestanda. Därför kan det vara bra att köra demo-sidan för ett tema genom en tjänst som Pingdom Tools eller PageSpeed Insights för att se sidans prestanda och om det är mycket delar som behöver laddas in.
Tyvärr är det lite missvisande ibland med demos för teman då de gärna lassar på med alla kombinationer av design och funktioner på en gång på startsidan eller flera av undersidorna för att visa allt som är möjligt med temat, men de har ofta också lite mer trimmade sidor för t.ex. kontaktformulär som går att testa. Det bästa är om du kan testa en av länkarna på demosidan som mest efterliknar den design du tror att du kommer vilja ha.
6. Om det ingår plugins: Är de etablerade och nödvändiga?
Flera betal-teman för WordPress brukar bjuda på ett eller flera populära plugins utan någon extra kostnad för att locka lite extra till ett köp. Vanliga plugins kan vara slider-plugin som LayerSlider och plugin som Visual Composer vilka gör det väldigt enkelt för slutanvändaren att lägga in innehåll med drag’n’drop eller förinställda knappar för kolumner och innehåll. Båda dessa plugins är även separat prisvärda men likt jag beskrev tidigare i texten så kan det snabbt bli för förvirrande med alla extra val där man kanske inte behöver mer än en bråkdel av det som erbjuds. Dessa plugins lägger också de till fler stilmallar och script som behöver laddas in och som standard så är de sällan komprimerade eller särskilt optimerade vilket gör sidan långsammare och inte lika omtyckt av Google och besökare.
TL;DR:
Sammanfattningsvis är rätt betal-tema för WordPress enligt mig ett som…:
- …är från en seriös leverantör
- …har ett högt betyg, flera köp och en stabil användarbas med nöjda kunder
- …passar din sidas syfte utan att det blir massa förvirrande administration p.g.a. design och funktioner du inte behöver
- …har bra support av skaparna och av andra användare
- …är hyfsat snabb och inte har ett berg av stilmallar och script som bromsar ner sidans hastighet
- …har etablerade och nödvändiga plugins om de ingår utan extra kostnad
Lämna ett svar