Postat av under Design, Webbdesign.

Om du som jag sysslar mycket med webbdesign vet du säkert vikten av att din hemsida ser bra ut och fungerar rätt i olika webbläsare – gamla som nya. Men det är inte alltid lätt att testa den i äldre webbläsare som till exempel Internet Explorer 6 och 7 som tyvärr fortfarande en del få användare har. Som tur är finns det ett antal olika verktyg som gör att du inte behöver sitta med en 10 år gammal dator och testa för att försäkra dig om att äldre webbläsare och upplösningar fungerar med din hemsida!

Browsershots.org

Browsershots.org

Browsershots.org

Browsershots.org är en mycket bra tjänst som låter dig ladda hem screenshots av din hemsida i massvis med olika versioner av webbläsare till både Linux, Windows och Mac. Du lägger in adressen till din hemsida och placeras sedan i en nedladdningskö, vilket är nackdelen med denna tjänst. Det kan ta ett tag att få screenshots på din sida om du har valt flera olika varianter, men det är bara att göra något annat under tiden!

Browsers du kan testa: Massvis med versioner av populära browsers som Opera, Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox och även mindre populära browsers som Konqueror, Netscape och Seamonkey för så väl Linux, Windows som Mac.
Pris: Gratis
Medlemskap: Krävs ej, men ger dig snabbare och utökad tillgång
Adobe Browser lab

Adobe Browser lab

Adobe Browserlab

Adobe Browserlab är Adobe:s verktyg för att låta dig testa din hemsida i ett antal vanliga, moderna webbläsare och även några äldre som de ökända äldre versionerna av Internet Explorer (webbdesigners fienden). Browserlab påminner en del om Browsershots, men här får du resultaten betydligt snabbare och kan till viss del även navigera på sidorna, men det är tyvärr inget livetest. En bra funktion här är att du kan lägga flera olika webbläsare i lager ovanpå varandra med ett så kallat ”onion skin” och på så vis se ännu tydligare vad som kan tänkas skilja sig mellan olika operativsystem och versioner.

Browsers du kan testa: IE6, IE7, IE8, IE9, Safari 5.1 (OSX), Chrome 13, Chrome 14, Firefox 5.0 (Win), Firefox 5.0 (OSX), Firefox 7 (Win) Firefox 7 (OSX)
Pris: Gratis
Medlemsskap: Krävs (Adobe ID)
Windows XP Mode

Windows XP Mode

Windows XP mode:

Windows XP Mode är det alternativet på listan som tar längst tid att få igång, men samtidigt väldigt användbart. Har du en äkta version av Windows 7 installerat på din dator kan du genom att ladda ner och använda Windows XP Mode, sätta upp en virtuell dator och använda det precis som om du satt med en 10 år gammal dator med Windows XP på, utan att du behöver installera det operativsystemet eller ha extra nycklar för det. Jag vet att det finns andra lösningar för virtuella maskiner, men detta egna verktyg från Microsoft är väldigt smidigt och du kan dessutom enkelt använda din dators hårdvara i XP Mode och ha det öppet i ett annat fönster samtidigt som du gör mer moderna test i Windows 7.

Själv använder jag XP Mode för att köra gamla webbläsare som IE6, Chrome 13, Safari 4 m.fl. i dess naturliga miljö med äldre Flash-version och detta är även användbart för att köra äldre eller dåligt optimerade program som inte stöds av Windows 7.

Browsers du kan testa: Ditt eget val, men begränsat till browsers som fungerar med Windows XP. Rekommenderat är IE6 och IE7
Pris: Gratis om du har en äkta version av Windows 7 (testas vid installation)
Medlemskap: Nej
Sauce labs

Sauce labs

Sauce labs

Sauce labs är en tjänst som kopplar upp dig till en dator i molnet med önskad gammal eller ny webbläsare för att testa din hemsida direkt i ett litet fönster i din webbläsare. Gratisversionen är rätt seg, men jag gissar att det blir bättre om du betalar. Som betalande kund får du längre testtid och kan även göra automatiserade tester som du själv ställer in.

Browsers du kan testa:
Adress:
http://saucelabs.com/
Pris: Gratis test, abonnemang med utökad testning och funktioner från 29$ USD i månaden
Medlemskap: Behövs ej för gratis test, men för abonnemang.
IE tester

IE tester

IEtester

IEtester är ett verktyg jag (tyvärr) använder nästan dagligen i mitt arbete som webbdesigner, för att försäkra mig om att det jag designar även fungerar för de stackare som sitter med webbläsare som är från när millenniumbuggen fortfarande var en snackis. IEtester låter dig testa hemsidor i olika tabbar som imiterar sättet gamla versioner av Internet Explorer läser in koden. Jag har jämfört med Windows XP mode och andra verktyg och det är i princip exakt samma resultat och programmet hänger sig till och med likadant som till exempel riktiga IE6!

Browsers du kan testa: IE5.5, IE6, IE7, IE8, IE9
Adress: http://www.my-debugbar.com/wiki/IETester/HomePage
Pris: Gratis
Medlemskap: Nej
Tycker du det saknas något bra verktyg här på listan? Hur brukar du testa användarvänligheten och designen på din hemsida?

Kontakta mig om att optimera din hemsida »

Trackbacks/Pingbacks

  1.  7 sätt att snabba upp din hemsidas laddningstid på - Thomas Design

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.