Postat av under Varumärke.

Bostongurka

Bostongurka

Det populära tillbehöret Bostongurka, en inläggning bestående av gurka och ett antal kryddor är något många gillar att ha på t.ex. korven. Vad många däremot inte vet är att Bostongurka är ett registrerat varumärke som tillhör Procordia Food AB, vilka som äger Felix.

1999 lanserade Björnekulla en egen gurkmix med namnet Bostongurka vilket ledde till att Procordia drog Björnekulla inför rätta för varumärkesintrång. Björnekulla hävdade att namnet blivit så inarbetat i språket, att varumärket hade degenererat. År 2005 nådde målet en förlikning som innebar att Procordia behåller ensamrätten om namnet.

Jacuzzi

Jacuzzi

Jacuzzi brukar vara benämningen på badkar med inbyggda jetstrålar som masserar kroppen. Jacuzzi är faktiskt från början ett amerikanskt företag grundat 1915. Företaget försöker framhäva att dem är originalet  i reklam med texter som ”We are Jacuzzi, everyone else’s are just hot tubs”.

Vaseline reklam

Vaseline

När jag säger ordet vaselin tänker nog de flesta på den gul-gröna burken som går att köpa på Apoteket som det står ”Kløver vaseline” på. På den burken står det ett ® efter ”Kløver” men inte efter ”vaseline”. Vaseline är nämligen ett registrerat varumärke som ägs av det stora företaget Unilever och registrerades som varumärke år 1905. Vaselin är även känd som petroleumgelé och används för behandling av torra läppar, smörjmedel och förr som hårpomada.

Thermos reklam

Thermos

Thermos blev officiellt ett degenererat varumärke i USA 1963, men det tyska företagets varumärke Thermos är fortfarande ett registrerat varumärke i andra länder. Thermos eller termos är en isolerad behållare som används för att bland annat hålla kaffe varmt  när det tas med på utflykter eller föreläsningar av studenter som undertecknad. Isoleringsförmågan kommer från att termosflaskan inuti har dubbla väggar med vakuum däremellan. Tidigare termosar var tillverkade av glas vilket jag upplevt nackdelen med när jag var yngre och hade med dryck till skolan och glaset gick sönder inuti.

Rollerblade reklam

Rollerblade

Rollerblade är en sort av rullskridskor av typen inlines och namnet Rollerblade är ett registrerat varumärke som ägs av italienska Nordica. Varumärket har använts sedan 1983. Inlines blev en stor trend på 1990-talet och Rollerblade blev ett märke vars namn blev ett samlingsbegrepp för många andra inlines som inte var av märket Rollerblade och så är det fortfarande.

Jeep reklam

Jeep

Jeep-bilen kom 1941 och användes med stor framgång av de allierade under andra världskriget och används idag av många civila för mer eller mindre krävande ändamål. Namnet Jeep tros komma från förkortningen GP; ”General Purpose) som på ett slappt sätt uttalades för just Jeep. Idag så kallas i princip alla bilar med samma karaktärsdrag som det amerikanska originalet för en Jeep, detta även av seriösa motorjournalister. Jeep är dock ett registrerat varumärke som ägs av Chrysler.

4 Kommentarer till “6 produkter du inte visste är varumärken”

  1. Anton

    >Känns som att det finns en hel del andra inarbetade namn där ute. Ett jag kommer på nu är keso (heter egentligen cottage cheese).

    Svara
  2. Anonymous

    >Men det står ju inte ens Bostongurka på förpackningen. Det står Boston Gurka. Ska de ha ensamrätt kan de väl åtminstone se till att lära sej stavat det svänska språkett!

    Svara
  3. Thomas Dahlquist

    >Anton: Tack, där har vi ett till bra exempel, jag är inte så bekant med andra sorters cottage cheese än Arlas Keso (originalet). Vilka andra finns det i Sverige?

    Anonym: Ja precis, det skulle nog inte vara så svårt för dem att slänga in ett bindestreck där eller att placera båda orden på samma rad.

    Svara
  4. Anonymous

    >Hej! Jag heter Karoline och är delansvarig i ett projekt som heter m2; media & marketing (se http://www.m2dagen.com).
    Tänkte höra om du är intresserad av att verka som ambassadör; dvs få 10 vänner på marknadsföringsutbildningen att komma på vår fest på astoria nybrogatan och själv få gå gratis?
    du kan även kika på facebook-event, sök bara på m2.
    Ring mig på 0707475577 om du är på alternativt om du kanske känner någon annan på marknadsföringsutbildningen du tror skulle ha ett intresse av att medverka?
    MVH
    Karoline

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.